Uporaba IPTV platform in uporaba storitve naročniškega videa na zahtevo

Mnogi sicer krivijo Netflix, vendar Netflix že zdavnaj ni več edini. Uporaba IPTV platform in storitev naročniškega videa na zahtevo (SVOD), vedno močneje posegata na ​​tradicionalni trg sektorja zabavnega videa, na mnogih največjih trgih po vsem svetu. Poleg tega je Severna Amerika dokazno mesto za inovativne nove ponudbe.

Glede na ugotovitve nedavne študije, bo Severna Amerika kmalu imela več kot 112 milijonov naročnikov na SVOD. In ta številka velja samo za filmske in televizijske storitve,  šport pa je tukaj celo izvzet. Samo do konca leta 2016 je bilo takšnih naročnikov 19 milijonov več, kot jih je bilo v letu 2015. Po predvidevanjih pa naj bi se po skupno število naročnikov na SVOD, do leta 2021 povečala na dobrih 138 milijonov.

uporaba iptv platform
Uporaba iptv platform vedno močneje vpliva na tudi na največje trge po vsem svetu.

Vendar pa študija Severne Amerike, ki jo je opravila Digital TV Research*, predvideva, da bo do leta 2021 na tržišču 117 milijonov gospodinjstev uporabljalo SVOD. Tako bo s storitvijo SVOD oskrbovanih skupaj že 104% vseh gospodinjstev v regiji.

Trendi razvoja trga IPTV platform in SVOD

Pomembno je poudariti, da so te številke zelo velike. Nekateri domovi imajo na voljo več kot le eno SVOD platformo. Kot je povedal glavni analitik na Digital TV Research, je to še posebej značilno za ameriški trg. Povprečni SVOD naročnik na ameriškem trgu, bo plačal naročnino za približno 1,5 storitve. Od predvidenih 127 milijonov ameriških naročnin v letu 2021, študija napoveduje, da bo šlo pri kar 43 milijonih, za “sekundarno” SVOD naročnino. Ali drugače rečeno, bo do leta 2021, na ameriškem trgu število primarnih uporabnikov SVOD doseglo 84 milijonov. Kar pa pomeni uporabo storitve v približno 71% gospodinjstev.

Druga pomembna točka je, da njihove napovedi vključujejo tudi storitev “Amazon Video”, nekatere druge napovedi pa je ne. Poleg tega pa naročniki na “Amazon Prime*“, ne plačajo nujno tudi storitve “Amazon Video”. Po oceni Digital TV Research, 60% naročnin na “Amazon Prime”, dodatno plačuje naročnino na “Amazon Video”.

Uporaba IPTV platform in SVOD na severnoameriškem trgu

Ob takšni metodologiji, se bo v Ameriki, število naročnikov na “Amazon Video”, s 30 milijonov v letu 2015, do leta 2021 povečalo na 49 milijonov. “Amazon Video” pa je od leta 2017, na voljo tudi uporabnikom v Kanadi. Amazon Video bi po napovedih, do leta 2021 v Severni Ameriki imel že več kot 50 milijonov naročnikov. S tem pa bi ustvarili prihodke v višini približno 2,48 milijarde dolarjev.

Za primerjavo: predvideno, da bo naročnino  na Netflix*, v letu 2021 plačalo 59 milijonov naročnikov v Severni Ameriki. Prihodki Netflix-a na Severnoameriškem trgu, pa se bodo tako do leta 2021,  s 5,35 milijarde dolarjev (v letu 2016), povečali na 6,85 milijarde dolarjev.