Trdota vzmetnice

Za vse, ki vam je ob izbiri in nakupu vzmetnice, pomembna tudi trdota vzmetnice, smo spodaj pripravili zapis, ki vam bo pomagal izbrati ustrezno trdo/mehko vzmetnico za vaš tip spanja in vaše spalne navade. Saj trdota vzmetnice, pri kar 60% vseh kupcev vzmetnic, odigra najpomembnejšo vlogo pri odločitvi za izbiro ustrezne vzmetnice. Pri marsikom pa je trdota vzmetnice celo bolj pomembna kot sama cena vzmetnice.

Trdota vzmetnice in oznake h3 ter h4

trdota vzmetniceTrdota vzmetnic se sicer v večini primerov določa s pomočja h oznak, pri čemer višja zaporedna številka ob oznaki h, pomeni večjo trdoto, kot nižja. Tako je vzmetnica z oznako h3, manj trda od vzmetnice z oznako h4.

Ogromno sodobnih vzmetnic ima sicer danes mogočo izbiro trdote na obeh straneh ležišča, tako je lahko ena stran vzmetnice trda z oznako h3, druga pa s h4.

Ko nas zanima trdota vzmetnice moramo upoštevati tudi težo spečega, saj so mehkejša ležišča namenjena osebam do 75 kilogramov, srednje trdo ležišče je največkrat namenjeno povprečni populaciji, težki od 75 do 95 kilogramov, trša ležišča pa so načeloma predvidena za najtežje ljudi, od 95 kilogramov naprej.

Ob upoštevanju trdote ležišča in izbiri vzmetnice, glede na trdoto, je pomembno tudi vedeti, da različne vzmetnice ne omogočajo samo različne trdote na eni ali drugi strani vzmetnice, ampak, da vzmetnice z več jedri (t.i. 5 consko ali 7 consko ležišče), trdoto vzmetnice določa tudi znotraj ene same površine vzmetnice.

Ravno cone ležišča so tiste, ki določajo trdoto vzmetnice, zato je ponavadi 7 consko ležišče, bolj tršo na bokih in na ledvenem delu, manj kot pa ima vzmetnica con, manj je pričakovati, da bo le ta na točkah stika telesa s spalno podlago, uravnovešena glede na potrebno trdoto.

Ob izbiri novega ležišča zaradi neustrezne trdote vzmetnice, ni nepomembno opozoriti tudi na to, da v odvisnosti od kakovosti materialov, različne vzmetnice, različno hitro izgubljajo tudi svojo osnovno trdoto in trpežnost. Seveda je pa za doglotrajni obstoj komaktnosti vzmetnice in njeno trdoto, ključno tudi, da znamo z vzmetnico pravilno rokovati in se držimo navodil vzdrževanja vzmetnice. Dotrajana ležišča seveda trdoto izgubljajo bistveno hitreje, kot nova.