Ogled video vsebin na zaslonu televizorja – še vedno je TV daleč najbolj uporabljen pretočni zaslon

Ogled video vsebin na zaslonu televizorja – še vedno je TV daleč najbolj uporabljen pretočni zaslon

Gledalci pričakujejo tudi manj težav in boljšo kakovost pretočnega prenosa (boljšo bitno hitrost), pri čemer so IPTV eni izmed najboljših in najstabilnejših. Priporočamo: definition of IPTV

Tudi Amazon Fire TV pridobiva na deležu, medtem, ko je Chromecast v zadnjem času stagniral. Pred nekaj leti so nekateri člani televizijske industrije napovedali velike spremembe na tem področju. Napovedali so na primer, da bo narava prenosnih naprav, kot so pametni telefoni in tablični računalniki, omogočila gledalcem, da gravitirajo stran od televizorjev. In pa, da bo ogled video vsebin na zaslonu televizorja, proti zaslonom, ki nudijo večjo prilagodljivost, vedno redkejši.

TV zaslon še vedo prevladuje
Ogled video vsebin na zaslonu televizorja
Ogled video vsebin na zaslonu televizorja je še vedno eden izmed najbolj priljubljenih načinov spremljanja.

Pa se to dejansko dogaja? Res je, da nove vrste naprav omogočajo gledalcem gledanje več vsebin. Je pa tudi res, da tudi ogled video vsebin na zaslonu televizorja, dejansko povečuje svoj delež. Uporabniki sedaj, za pretakanje videoposnetkov na televizorjih, porabijo več časa, kot na pametnih telefonih, tabličnih in ostalih računalnikih in vseh drugih vrstah zaslonov. Delno je za to “krivec” tudi Netflix.

Poročila kažejo, da imajo televizijske naprave (pametne televizije in različni Set Top Box-i) 56-odstotni delež ogledov. Pametni telefoni in tablični računalniki imajo 25-odstotni delež, ostali računalniki pa 14-odstotni delež. Vse druge vrste zaslonov pa samo 5-odstotni. ogled video vsebin na zaslonu televizorja, je v primerjavi s tretjim četrtletjem 2017, znatno povečal svoj delež.

V preteklem letu so se, po nekaterih poročilih, ure gledanja pretočnih vsebin, povečale za 63%. Absolutno uporaba pametnih telefonov in tabličnih računalnikov narašča, vendar stopnja uporabe televizije, narašča hitreje. Gledalci dejansko pretakajo manj video na prenosnih napravah in računalnikih, kljub temu, da trg pretakanja videoposnetkov, hitro narašča.

Roku še vedno najbolj priljubljena TV platforma. Amazon Fire TV* pridobiva pomemben delež, medtem pa so Apple TV, Xbox in PlayStation 4, približno enako priljubljeni. Kategorija “drugi”, vključuje Android TV*, Samsung Tizen* in LG webOS*. Noben od njih nima pomembnega deleža, Chromecast pa je celo malce stagniral.

Najmanj težav je še vedno pri uporabi televizorja

Poročila dajejo tudi vpogled v “kakovost na napravah”. Ta kažejo, da imajo uporabniki televizijskih naprav, pri pretočnem predvajanju, najmanj težav. Vendar pa se predvajanje videoposnetkov na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, začne hitreje.

Torej, katera platforma nudi najboljšo kakovost? Težko vprašanje. V enem letu so se napake pri zagonu videoposnetka, zmanjšale za približno 30%. Video posnetki se začnejo predvajati 7% hitreje, hitrost bita je večja za nekje 25%, “buffering” pa je manjši za približno 40%. Ena možna razlaga je, da uporabniki, za pretočno predvajanje, uporabljajo televizijske naprave in manj prenosne naprave in računalnike.