Kako se naučiti pravilno optimizirati svoje blog zapise?

optimizacija spletnih straniOptimizacija spletnih strani, ki jo razumemo tudi pod kratico SEO, je postala sestavni del vsake spletne strani.

Če ste se pred kratkim odločili za novo spletno stran in pogumno napisali nekaj blog zapisov, vas je seveda zanimalo, na kateri poziciji se nahajate na Googlu.

Kmalu razočarani ugotovite, da vas ni nikjer in začnete brskati po spletu, zakaj je tako. Kmalu pridete do oglasov, ki ponujajo optimizacijo spletnih strani in vam ponujajo, da boste za primerno plačilo na prvi strani Googla.

Seveda vam še povedo, da ljudje gledajo samo prvih pet zadetkov, naprej pa ne klikajo več.

Ko dobro razmislite, morate seveda priznati, da tudi sami ne gledate druge, tretje ali desete strani Googla. Postane vam jasno, da vašega pisanja, pa naj je še tako zanimivo in uporabno, ne bo nihče bral, če ga ne boste spravili na višjo pozicijo.

Primer optimizacije blog zapisa/članka o npr. kolesarskih čeladah

Vzamimo za primer, da moramo spisati in optimizirati blog zapis (t.i. SEO članek) za ključno besedo kolesarske čelade.

Da bi bil blog zapis o kolesarskih čeladah čimbolj natančno optimiziran (se pravi, da bi google čimbolj razumel tematiko članka o čeladah), moramo v članku uporabljati besede, ki si jih ne zmišljujemo “na pamet”, ampak besede, ki jih drugi, v povezavi s kolesarskimi čeladami, ravno tako vtipkujejo v Google, medtem, ko se zanimajo za kolesarske čelade.

Te, t.i. ključne besede, pokažejo različna SEO orodja, seznam besed, ki jih je smiselno vstaviti v optimiziran SEO članek, na temo kolesarskih čelad, pa si lahko pogledate spodaj:

ključne besede za seo kolesarske čelade

Da bi se naučili pravilno SEO optimizirati blog članek, za ključno besedo kolesarske čelade, bomo najdene ključne besede, vključili v naše SEO besedilo. Hkrati bomo v SEO besedilu zgradili povezavo na ponudnika kolesarskih čelad, s čimer bo naš blog zapis oz. SEO članek, dobil še večjo kredibilnost:

Poglejte primer blog zapisa za kolesarske čelade (z uporabo nekaterih zgornjih besed):

“Kolesarske čelade načeloma ločimo na otroške čelade za kolo in čelade za odrasle. Posamezne čelade se med seboj ločijo seveda tudi po blagovnih znamkah. Najbolj poznane znamke kolesarskih čelad so znamke: Scott, Nakamura, Downhill, Alpina in druge. Ko iščemo na trgu ponudnikov čelad, najboljše kolesarske čelade, ne glejmo samo na ceno čelad. Na prvem mestu naj bo raje, pred ceno, varnost in zaščita kolesarske čelade, še posebej pa je slednje pomembno v primerih, ko je kolesarska čelada obvezna.

Pri izbiri in nakupu čelad za kolo bodite pozorni tudi na dodatno in ostalo opremo za kolo, v kolikor pa se sprašujete kje kupiti kolesarsko čelado, pa kliknite na povezavo”.

Zgoraj je prikazan samo del optimiziranega blog zapisa za ključno besedo kolesarske čelade, sicer pa je, kar se tiče ustreznega SEO optimiziranja člankov za SEO, priporočljivo, da preberete še dodatne napotke o SEO člankih. Tisti, ki se redno ukvarjamo s SEO članki vemo, da je, glede na količino potrebnih SEO člankov, najbolj pomembno, da jih spišemo hkrati hitro in kakovostno.

Ali se lahko optimizacije spletnih strani naučite sami?

Spletna optimizacija je zapletena in se ves čas spreminja, zato se je sami verjetno ne boste mogli naučiti.

Če je namen vaše spletne strani samo pisanje bloga in z njo ne nameravate ničesar prodajati, potem se verjetno ne boste grozno obremenjevali s pozicijami na Googlu.

Če pa je vaša spletna stran in zapisi na njej, namenjena za prodajo vaših izdelkov in storitev, potem bo vaše mišljenje malo drugačno. V tem primeru boste želeli, da vas Google izstreli na prvo mesto, da boste vidni in da boste čim več prodali.

Mogoče boste v želji po hitrem uspehu plačali oglas in se veselili pogleda na svojo spletno stran, ki bo kraljevala na prvem mestu, nad vsemi ostalimi, ki oglasa pač niso plačali. A plačate mesec, dva, potem pa se vam zdi vse skupaj že malo neumno.  Takrat je čas, da začnete razmišljati, kako biti vidni po naravni poti.

Seveda se spletne optimizacije lahko naučite sami, a to bo dolga in trnova pot. Za začetek bo morda bolje, da si poiščete mentorja, ki vas bo vodil po skrivnostnih poteh spleta in vas naučil prvih korakov.

Optimizacija spletnih strani in člankov za splet

Če ničesar ne veste o SEO, vam naslednji napotki ne bodo veliko pomagali, če pa se vam vsaj malo sanja, pa vam bodo za začetek pomagali.

Najprej poiščite ključno besedo, na katero boste članek napisali. Seveda boste želeli pisati na težke besede, a za začetek začnite raje z dolgorepimi besedami. Na primer, če pišete o zeliščih, naj  ne bo vaša prva ključna beseda “zelišča”. Namesto te besede pač  poiščite podobne besede, ki jih ljudje iščejo v iskalnikih.

Pokazale se vam bodo besedne zveze, kot so “zelišča na vrtu”, ali “začimbe in zelišča na vrtu” in podobno. Med temi besednimi zvezami poiščite primerno in napišite članek.kako optimizirati spletno stran

V članku upoštevajte oznake H1, H2 in tako naprej, to so oznake za naslove in podnaslove, kjer poskušajte uporabiti ključno besedo. (1)

V nadaljevanju vašega pisanja primerno uporabite ključno besedo, vendar tako, da bo vsebina še vedno berljiva. Najbolje je, da uporabljate sinonime in sopomenke, ki jih razpršite po celem besedilu.

Dodajte še slike in jih optimizirajte, dodajte interne in zunanje linke, uredite url naslov, ter napišite META opis.

To so resnično kratka navodila, podrobna navodila si oglejte TUKAJ!

Oznake besed: optimizacija spletnih strani