Kako se naučiti pravilno optimizirati svoje blog zapise?

optimizacija spletnih straniOptimizacija spletnih strani, ki jo razumemo tudi pod kratico SEO, je postala sestavni del vsake spletne strani.

Če ste se pred kratkim odločili za novo spletno stran in pogumno napisali nekaj blog zapisov, vas je seveda zanimalo, na kateri poziciji se nahajate na Googlu.

Kmalu razočarani ugotovite, da vas ni nikjer in začnete brskati po spletu, zakaj je tako. Kmalu pridete do oglasov, ki ponujajo optimizacijo spletnih strani in vam ponujajo, da boste za primerno plačilo na prvi strani Googla.

Seveda vam še povedo, da ljudje gledajo samo prvih pet zadetkov, naprej pa ne klikajo več.

Ko dobro razmislite, morate seveda priznati, da tudi sami ne gledate druge, tretje ali desete strani Googla. Postane vam jasno, da vašega pisanja, pa naj je še tako zanimivo in uporabno, ne bo nihče bral, če ga ne boste spravili na višjo pozicijo.

Ali se lahko optimizacije spletnih strani naučite sami?

Spletna optimizacija je zapletena in se ves čas spreminja, zato se je sami verjetno ne boste mogli naučiti.

Če je namen vaše spletne strani samo pisanje bloga in z njo ne nameravate ničesar prodajati, potem se verjetno ne boste grozno obremenjevali s pozicijami na Googlu.

Če pa je vaša spletna stran in zapisi na njej, namenjena za prodajo vaših izdelkov in storitev, potem bo vaše mišljenje malo drugačno. V tem primeru boste želeli, da vas Google izstreli na prvo mesto, da boste vidni in da boste čim več prodali.

Mogoče boste v želji po hitrem uspehu plačali oglas in se veselili pogleda na svojo spletno stran, ki bo kraljevala na prvem mestu, nad vsemi ostalimi, ki oglasa pač niso plačali. A plačate mesec, dva, potem pa se vam zdi vse skupaj že malo neumno.  Takrat je čas, da začnete razmišljati, kako biti vidni po naravni poti.

Seveda se spletne optimizacije lahko naučite sami, a to bo dolga in trnova pot. Za začetek bo morda bolje, da si poiščete mentorja, ki vas bo vodil po skrivnostnih poteh spleta in vas naučil prvih korakov.

Optimizacija spletnih strani in člankov za splet

Če ničesar ne veste o SEO, vam naslednji napotki ne bodo veliko pomagali, če pa se vam vsaj malo sanja, pa vam bodo za začetek pomagali.

Najprej poiščite ključno besedo, na katero boste članek napisali. Seveda boste želeli pisati na težke besede, a za začetek začnite raje z dolgorepimi besedami. Na primer, če pišete o zeliščih, naj  ne bo vaša prva ključna beseda “zelišča”. Namesto te besede pač  poiščite podobne besede, ki jih ljudje iščejo v iskalnikih.

Pokazale se vam bodo besedne zveze, kot so “zelišča na vrtu”, ali “začimbe in zelišča na vrtu” in podobno. Med temi besednimi zvezami poiščite primerno in napišite članek.kako optimizirati spletno stran

V članku upoštevajte oznake H1, H2 in tako naprej, to so oznake za naslove in podnaslove, kjer poskušajte uporabiti ključno besedo. (1)

V nadaljevanju vašega pisanja primerno uporabite ključno besedo, vendar tako, da bo vsebina še vedno berljiva. Najbolje je, da uporabljate sinonime in sopomenke, ki jih razpršite po celem besedilu.

Dodajte še slike in jih optimizirajte, dodajte interne in zunanje linke, uredite url naslov, ter napišite META opis.

To so resnično kratka navodila, podrobna navodila si oglejte TUKAJ!

Oznake besed: optimizacija spletnih strani