Kako se lotiti digitalnega marketinga, če smo začetnik?

Kdor se šele podaja na pot digitalnega marketinga, si bo v spodnjem zapisu lahko prebral uporabne napotke, ki mu bodo pomagali, da se bo najprej začel ukvarjati z rečmi, ki najhitreje prinesejo rezultate, hkrati pa bo prihranil stroške s tem, ko ne bo brezglavo skakal iz enega digitalnega kanala v drugega in s plačljivimi oglasi testiral ali nek prodajni digitalni kanal deluje ali ne.

Kaj si je potrebno odgovoriti PRED digitalnim nastopom?

Glavni vprašanji za vsakega, ki se loteva digitalnega nastopa (pa naj si bo začetnik ali tisti, ki na spletu nastopamo že dlje časa), sta ali imam za svoj produkz oz. storitev trg in kje se ta trg nahaja.

Ogromno podjentikov se digitalnega nastopa loti kar z idejo v glavi, brez, da bi sploh preverili ali na internetu sploh obstaja trg za njihov produkt oz. storitev. Dajmo primer:

  • recimo, da smo zelo navdušen kuhar, ki bi rad na internetu prodajal kremšnite. Ne glede na to kako slastne so, je največ kar lahko iz interneta za kremšnite ugotovimo to, da se ogromno ljudi na spletu zanima kako se naredijo okusne kremšnite. Vendar pozor: ti ljudje NISO kupci kremšnit, ampak ljudje, ki jih zanimajo okusni in dobri recepti ter ideje za pripravo krasnih slaščic. Kupci kremšnit se drugače nahajaj v Trojanah in ne na internetu.
  • enak primer bi lahko dali za moške britvice. Čeprav jih uporablja vsak moški in jih torej tudi vsak moški kupi, je vprašanje, če se bo nam digitalnio nastop, kot začetniku izšel, medtem, ko so na drugi strani ponudniki moških britvic same velike znamke kot so Gillete, Wilkinson in drugi. Če je ob tem naš EDINI produkt moška britvica, kjer je marža lahko tudi 50%, nam to ne pomaga nič, če povpraševanj po britvicah na internetu ni, hkrati pa je tudi prodajnca cena produkta tako nizka, da kljub visoki marži, zaslužimo malo.

Zato je pred digitalnim nastopom potrebno dobro razmisliti (narediti raziskavo trga) ali za naš produkt, idejo oz. storitev sploh obstaja povpraševanje na internetu.

Nato je naslednje vprašanje kje na internetu se nahaja naša ciljna publika. Za nekatere produkte se ciljna publika nahaja na družabnih omrežjih, za druge produkte in storitve bo bolj primerna ciljna skupina Google, za tretje bo namesto socialnega omrežja facebook, najbolj primerno omrežje linkedin. To še posebej velja za produkte v segmentu BTB prodaje.

Dodatno: Digitalni marketing za začetnike – MatijaZajšek.com

digitalni marketing začetnik

 

Ali se lotiti samostojnega digitalnega nastopa ali najeti specialiste za digitalni marketing?

Na internetu obstaja cela gora nasvetov (tudi brezplačnih), ki vam kot začetniku v digitalnem marketingu, sigurno lahko koristijo in pomagajo. A je med njimi potrebno znati ločiti med res uporabnimi nasveti in med teoretičnimi zapisi, ki so pretežno namenjeni temu, da digitalni strokovnjaki in agencije najdejo zase nove stranke, ki jim lahko prodajo svoje digitalne storitve.

Do odgovora ali samostojno na digitalno pot ali s pomočjo strokovnjaka, vam bo pomagalo tudi to kako se vam s spletom mudi. Če ste začetnik, bo sigurno potrebno najeti strokovno pomoč, ki ima že pretečene kilometre za seboj in, ki verjetno lahko hitreje vzpostavi delujočo prodajo vaših produktov in storitev. Po drugi strani, če ste začetnik, KI IMA ČAS, ne bo narobe, če znanja in izkušnje iz digitalnega marketinga, poskušate pospraviti pod svojo streho.

Dodatno: Can I learn digital marketing on my own without joining classes? If so, how? – Quora

Ali uporabiti plačljive spletne možnosti za reklamiranje svojih produktov in storitev ali poskušati raje najprej z brezplačnimi možnostmi promocije?

Odvisno od budžeta. Če ste za svoj digitalno marketinški nastop predvideli marketinški budžet za npr. testiranje skozi google ads ali skozi plačljivo oglaševalsko kampanjo npr. na facebooku, potem poskušajte do prvih kupcev priti tako kot ste si zastavili – preko plačljivih reklam. Tudi pri teh pa bodite pozorni, da si boste nastavili vse pravilno, saj vam nepravilno optmizirana plačljiva kampanja lahko zelo hitro porabi marketinški budžet, obenem bo pa izplen majhen. Vedite, da ni vse v DOSEGU vaših marketinških sporočil, ampak predvsem v realiziaciji (PRODAJI) preko posredovanih sporočil. Če tudi to pomeni manjši doseg potencialnih internetnih kupcev.

Po drugi strani, če se še niste odločili za plačljive kampanje in jih v svoj digitalni nastop niste niti vkalkulirali, nima smisla testirati. Vse dokler sploh ne razumete kako deluje pritegovanje obiskovalcev spletne strani in kako deluje spletna prodaja. Te izkušnje pa lahko z nekaj več investiranega časa in ne denarja, pridobite na internetu razmeroma hitro – saj imamo vsi do interneta praktično dostop v vsakem trenutku. Neplačljivi spletni nastop večina slovenskih digitalnih marketingarjev imenuje spletna optimizacija. Pri optimizaciji spletnih zapisov (npr. blogov) vam bo v korist tudi zapis o tem kako se naučiti pravilno optimizirati svoje blog zapise.

Dodatno: How useful is online paid advertising for business? – PPC Protect

Oznake: digitalni marketing začetnik