Ali je IPTV tržišče res v krizi in kakšno televizijo bomo lahko spremljali v prihodnosti

Je IPTV tržišče res v krizi? Televizijski trg je in tudi ostaja konstanto trden in varen, enako varni pa se verjetno počutijo tudi ponudniki IPTV. Ponudniki na medijskem trgu se, kljub številnim ponudbam HD-kanalov, težko dokazujejo na tržišču. V Evropi že več milijonov gospodinjstev uporablja storitve IPTV, število naročnin na IPTV pa konstantno narašča.

IPTV tržišče
Je IPTV tržišče res v krizi? Verjetno ne… Resnico pa bo prinesel čas…
Zakaj je IPTV tržišče tako zahtevno?

Pot do uspeha je odvisna predvsem od dveh besed: dela in varčnosti”, je nekoč dejal Benjamin Franklin. In, verjetno bo nekaj podobnega zahtevala vest vsakega državljana in ga pripravila na to, da preklopi na IPTV. Vse kar za to potrebuje, je hitra internetna povezav in že mu je na voljo praktično neomejen vir zabavnih in koristnih vsebin. V kolikor pa bo želel uživati ob vsebinah v visoki ločljivosti, pa bo seveda potreboval še televizor, ki omogoča HD vsebin*.

Kaj bo IPTV tržišče ponudilo v prihodnosti?

Mnogi analitiki so mnenja, da je tudi IPTV nekaj, ki ima obdobja rasti in padcev. Vendar pa je do tega, da bi bilo potrebno odpuščanje pri ponudnikih IPTV, še zelo, zelo daleč.  Nekateri raziskovalci trga, pa situacijo na tržišču, vidijo povsem drugače. Prepričani so, da se bo IPTV, tudi v sedanji obliki, število naročnikov še naprej povečevalo. Zato za ponudnike, ki so prepričani v kakovost svojih storitev, IPTV tržišče ostaja tržna niša.

Pretiran pesimizem?

Preteklost je pokazala, da nikoli v preteklosti ni prišlo niti do evforične rasti, prav tako pa se niso uresničile nobene pesimistične napovedi. Dejansko je resnica o naročnikih na IPTV, nekje vmes. Prav iz tega razloga se pričakuje, da se bo število naročnikov, povečalo za 50% več, kot je bilo pričakovano in predvideno. Zdi se, da gre za “zdravo” stopnjo rasti. S tem, ko IPTV tržišče raste, tudi ponudniki storitev beležijo dobre poslovne rezultate, hkrati pa pridobivajo tudi na ugledu.

Zato lahko, na osnovi zapisanega ugotovimo, da je pravilna napoved lahko le ena in ta je: počakajmo in videli bomo, kako se bo IPTV tržišče razvijalo v prihodnosti.